برای بازگشت ارزش‌افزوده زعفران به چرخه اقتصادی انجام می‌شود

تشکیل کارگروه ملی حمایت از زعفران

۱۷ شهریور ۱۳۹۹ کد خبر : 2590
دنیای اقتصاد، بیرجند، محمد قربانی- کارگروه ملی زعفران به منظور تلاش برای بازگردادندن ارزش افزوده این محصول به چرخه اقتصادی، متشکل از وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صمت، اتاق های بازرگانی و تعاون، سازمان توسعه تجارت، شورای ملی زعفران، تشکل‌های ذی‌ربط و دست ‌اندرکاران بخش زعفران تشکیل شد.

میزان تجارت جهانی زعفران میلیاردها دلار در سال برآورد می‏ شود اما سهم ایران از این میزان درآمد به‏ رغم مقام اول تولید زعفران در جهان بسیار اندک است چرا که عمده زعفران ایران به ‏صورت فله صادر می ‏شود و کشورهای خریدار، زعفران ایران را بسته ‏بندی و در بازار عرضه می‏ کنند.

بزرگ‏ترین خریداران زعفران ایران، امارات متحده عربی و اسپانیا هستند که بخش عمده خریداری‏ شده از سوی اسپانیا و امارات به نام خود این کشورها در بازارهای جهانی عرضه می‏ شود.

علاوه بر این، ایتالیا، آمریکا، هند، فرانسه، سوئد، آرژانتین، عربستان سعودی، هنگ‏ کنگ، بریتانیا و سوئیس عمده ‏ترین خریداران زعفران ایران در سال‏های گذشته بودند.

در حال حاضر بیش از۹۰ درصد زعفران صادراتی کشور به ‏صورت خام صادر می‏ شود و هنوز هم طرح‏های مسئولان برای جهانی‏ شدن طلای سرخ در وزارتخانه ‏ها خاک می‏ خورد.

 اگر چه ایران حدود ۹۳ درصد تولید زعفران را در دست دارد اما تاکنون نتوانسته در بخش بازاریابی موفق عمل کند و متأسفانه به‌رغم تمامی تلاش‏های افغانستان میانبر قاچاقچیان زعفران سرخ ایران است

در حال حاضر ایران با تولید سالانه ۴۰۰ تن از زعفران جهان توانسته این محصول را به ۶۴ کشور صادر کند و باکیفیت‌ترین زعفران تولیدی ایران در استان‌های خراسان جنوبی و رضوی در نزدیکی مرز افغانستان تولید می‌شود.

صادرات 37 تن زعفران در 3 ماهه امسال

طی آمارهای گمرک در سه ماه اول سال جاری ۳۷ هزار و ۶۴۵ کیلوگرم زعفران به بیش از ۵۲ کشور صادرشده است.

ارزش این حجم صادرات زعفران بالغ‌بر ۳۸ میلیون و ۵۷۹ هزار و ۸۱۶ دلار و اصلی‌ترین مقاصد این صادرات به ترتیب هنگ‌کنگ با ۱۲ تن و ۷۳۴ کیلوگرم به ارزش ۱۴ میلیون و ۴۰۳ هزار و ۳۵۵ دلار، اسپانیا با ۹ تن و ۱۹۸ کیلوگرم و امارات متحده عربی با ۳ تن و ۴۸۵ کیلوگرم بود.

رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به تشکیل کارگروه ملی حمایت از زعفران به دنیای اقتصاد میگوید: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر جلوگیری از خام فروشی مقرر شد این کارگروه تشکیل شود.

محسن احتشام خاطرنشان میکند: در این کارگروه اتاق‌های بازرگانی و تعاون ایران و شورای ملی زعفران حضور خواهند داشت تا در رابطه با وضع موجود زعفران که رضایت‌بخش نیست با بخش دولتی تبادل‌نظر کرده و مشکلات موجود را برطرف کنند. این کارگروه در راستای کاهش و جلوگیری از میزان صادرات بدون ارزش‌افزوده قدم برمی دارد تا به صنعت زعفران برای بهره‌مندی از ارزش‌افزوده طلای سرخ کمک کند و ارزش‌افزوده آن به میزان بیشتری به چرخه اقتصادی بازگردد.

رئیس شورای ملی زعفران بااشاره با تأثیر این کارگروه بر صادرات زعفران بسته‌بندی‌شده میگوید: این کارگروه راهکارهای حمایت از صنعت زعفران و بازگشت ارزش ‌افزوده آن به چرخه اقتصادی و همچنین اجرای هرچه بهتر و عملیاتی‌تر اقتصاد مقاومتی را بررسی خواهد کرد تا نقاط قوت و ضعف و فرصت‌ها و تهدید‌های این محصول مدنظر قرار گیرد و بتوانیم با یک برنامه‌ریزی جامع و کامل، شاهد خروج هرچه بیشتر زعفران بسته‌بندی‌شده و دارای برند مشخص باشیم.

احتشام می افزاید: این بسته‌بندی‌ها باید با برند ایرانی باشد و به سمتی پیش برویم که در یک دوره زمانی چندساله بتوانیم میزان صادرات زعفران بسته‌بندی‌شده را افزایش دهیم.

صادرات80 درصد زعفران ایران به صورت خام

وی با اشاره به درصد پایین صادرات بسته‌بندی‌شده زعفران ابراز میکند: میزان صادرات زعفران بسته‌بندی‌شده به نسبت میزان خام فروشی حدود 20 درصد است و 80 درصد خام صادر می‌شود.

رئیس شورای ملی زعفران درباره قیمت گذاری روی این محصول هم تصریح میکند: قیمت امروز زعفران حق کشاورزان ما نیست و میزان آن بسیار کم است، با افزایش نرخ ارز سرمایه این کشاورزان به تاراج می‌رود و فاصله قیمتی بسیاری بین قیمت خرید از کشاورز تا بازار صادراتی وجود دارد و میزان قیمت خرید از کشاورز یک بیست و پنجم بازار جهانی است.

وی با بیان اینکه این کارگروه از ادامه روند فعلی در بازار زعفران جلوگیری خواهد کرد و به سمت منصفانه شدن قیمت زعفران برای کشاورزان پیش خواهیم رفت، می افزاید: جایگاه زعفران ما توسط کشورهایی مانند اسپانیا گرفته‌شده و باید وارد بازارهای جهانی شده و زعفران را به نام ایران معرفی کنیم، پیش‌از این از صنعت زعفران حمایت نشده و ناشناخته مانده‌ایم.

احتشام با اشاره به تأثیر شیوع ویروس کرونا بر بازار زعفران میگوید: در 4 ماه نخست امسال به خاطر شیوع ویروس کرونا و محدودیت پرواز و حمل‌ونقل، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افت صادرات زعفران حدود 10 درصد بوده است.

اقتصاد شرق آخرین ویرایش : ۱۷ شهریور ۱۳۹۹, ۱۴:۱۴


نظر سنجی اقتصاد شرق

اخبار تصویری

پیشخوان خبر

یادداشت ها